Öncelikle borular işlevlerine göre farklılık gösterir. Örneğin soğuk su borularında kullanılan boru sistemi, sıcak su boruları için tercih edilmeyebilir. Burada belirleyici etmenler basınç ve sıcaklıktır. Bakır borular, düşük sürtünme oranı ve dayanıklılık açısından tercih edilirken, plastik borular düşük sürtünme katsayısı sebebiyle ya da hafif ve paslanmaz olması sebebiyle tercih konusu olabilir.
İzmirde, su tesisatı sistemlerinde genelde çelik, plastik ve bakır borular kullanılmıştır. Plastik boruların pazar payı her geçen gün artmaktadır.
Bakır borular İzmirde daha çok küçük tesislerde kullanılmaktadır. Çelik borulara göre daha olmakla beraber daha hafif, montajı kolay ve korozyona dayanıklıdır.
Plastik borular, ekonomik olması, kolay birleştirilmesi gibi sebeplerle son dönemlerde yoğun talep görmektedir.
Su tesisatlarında yaşanan arızalar:
İzmirde su tesisatlarında yaşanan arızaların payına bakıldığında, temiz su tesisatı ve pis su tesisatı arızaları hemen hemen eşit paya sahiptir. Yine sanılanın aksine, yeni binalarda yaşanan su tesisatı arızaları azımsanmayacak kadar çoktur.
Pis su tesisatlarında görülen arızalar tıkanıklık gidermek için yanlış kimyasalların kullanılması gibi kullanıcı hatalarından, eski binalardaki boruların çürümesi gibi tesisatın kullanım ömründen ya da yanlış malzeme seçimi, malzemelerin birleştirilmesi esnasındaki işçilik hatası gibi yapısal problemlerden kaynaklanmaktadır.
Temiz su tesisatlarında görülen arızlar ise ağırlıklı olarak işçilik ya da malzeme hatalarından oluşmaktadır. Kalorifer tesisatı hariç, temiz su tesisatlarındaki kullanıcı hatası yok denecek kadar azdır.
İzmirde, su tesisatı sistemlerinde genelde çelik, plastik ve bakır borular kullanılmıştır